Αφάντου

Η Δημοτική Ενότητα Αφάντου , βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της νήσου Ρόδου και απέχει 20 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Στην Δημοτική Ενότητα περιλαμβάνονται τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί: Αφάντου, Αρχίπολη, Κολύμπια.

Κατοικείται κυρίως από εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις. Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου άρχισε από το 1980 με την τουριστική αξιοποίηση της.

Φημίζεται για την τεράστια παραλία της με τα κρυστάλλινα νερά η οποία έχει μήκος περίπου πέντε χιλιόμετρα, αποτελούμενη από ψηλό βοτσαλάκι και για το γήπεδο γκολφ που διαθέτει. Όλη η περιοχή γύρω από τα Αφάντου είναι γεμάτη μνημεία, τάφους και θεμέλια ναών κατάλοιπα μεγάλου πολιτισμού που έχουν διατηρήσει στις μέρες μας οι κάτοικοι του.

Η πόλη Αφάντου έχει ιστορία περίπου 3.000 χρόνων. Την εποχή εκείνη στο νησί υπήρχαν οι τρεις πόλεις-κράτη (Λίνδος, Ιαλυσός και Κάμειρος) που είχαν υπό την εποπτεία τους διάφορους δήμους του νησιού. Ένας από αυτούς ήταν ο δήμος Βρυγινδαρίων, που βρισκόταν στην περιοχή της πόλης του Αφάντου και ήταν υπό την εποπτεία είτε της Καμείρου ή της Ιαλυσού. Ο δήμος Βρυγινδαρίων αποτελούνταν από διάφορους οικισμούς που εκτεινόταν από τις ανατολικές πλαγιές του λόφου «Λουπίνοι» μέχρι την παραλία και από τη θέση «Βίγλα» (σημερινό Γκολφ) μέχρι και τα Κολύμπια. Ο δήμος φημιζόταν για τις Βρυγινδάρες ισχάδες (σύκα), ενώ η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η γεωργία.

Ο δήμος γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά τους ελληνιστικούς χρόνους (3ος ως 1ος π.Χ αιώνα) και καταστράφηκε τρεις φορές από πειρατές. Το 620 μ.Χ. από Πέρσες, το 653 μ.Χ. από Άραβες και το 807 μ.Χ. από Τούρκους.

Για την ονομασία Αφάντου υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η μία αναφέρει ότι η ονομασία προήλθε από σημαντικό μεγαλοκτηματία της περιοχής που ονομαζόταν Εύφαντος, η δεύτερη ότι προήλθε από τα ξακουστά υφαντά και τις Φαντούδες (υφάντρες) και η τρίτη που θεωρείται και η επικρατέστερη επειδή δεν φαινόταν από πουθενά λόγω της τοποθεσίας στην οποία είναι κτισμένο, ανάμεσα στους λόφους, έγινε «Άφαντο».